Pajun kuorinta

Kuorittava paju kerätään keväällä juuri ennen lehtien puhkeamista. Pajut tulisi kuoria mahdollisimman nopeasti keruun jälkeen. Kuorimista odottavia pajuja voi säilyttää pimeässä, viileässä ja kosteahkossa kellarissa. Kuivassa tilassa pajut voi laittaa astiaan jossa on n. 10cm vettä. Jos pajuja on vähän kuorimisen voi tehdä käsin, isompiin määriin kannattaa ottaa avuksi kuorimaloukku.

Vastakuoritun pajun voi kuivata kauniilla kevätilmalla ulkosalla tai katoksessa. Pajut levitetään kuivamaan ja niitä käännellään säännöllisesti, jotta ne kuivavat tasaisesti eikä auringon valo pääse niitä kellastamaan. Hyvällä ilmalla ohuempien pajujen kuivaukseen riittää muutama tunti, enimmillään pari päivää. Sateella ei pajuja kannata kuoria.

Kuivatut pajut säilytetään kuivassa ja mieluiten pimeässä varastossa, aitassa, ullakolla, vajassa. Kosteassa pajut alkavat homehtua, oikein säilytettynä pajut vain sitkistyvät ja pysyvät käyttökelpoisina vuosikausia.