Kuivatun pajun liottaminen

Kun kuivatut kuoripajut otetaan käyttöön, niitä pitää ensi liottaa kylmässä vedessä pajun paksuudesta riippuen muutamasta vuorokaudesta muutamaan viikkoon. Pajut liotetaan astiassa johon ne sopivat suorina koko mitaltaan. Pajuniput asetellaan kylmään veteen niin, että ne ovat kokonaan veden alla, painona voidaan käyttää esim. kiviä. Pajujen pituudesta riippuen liotusastiana voidaan käyttää kylpyammetta, parvekelaatikoita, vauvan ammetta, viemäriputkesta tehtyä liotusputkea jne. Liotusvesi kannattaa vaihtaa päivän-kahden välein, jolloin pajut eivät tule limaisiksi eivätkä haise. Pajut voidaan liottaa myös järvessä tai joessa. Kuoritun pajun liotusajat ovat paljon lyhyemmät kuin kuoripajulla, koska kuori ei ole enää pajun suojana.

Kun paju kestää taivuttamisen 90 asteen kulmaan murtumatta, se on tarpeeksi kosteaa punomiseen. Liottamisen jälkeen pajut kääritään kosteaan kankaaseen ja paketti kääritään vielä muovin sisään. Näin pajujen kosteus tasaantuu. Liotetut pajut säilyvä punontakelpoisina talvella melko pitkään ulkona. Kesäaikana säilytysaika on lyhyempi. Pajut tulee säilyttää kosteana, mutta niin että kuori ei ala irrota. Työ kannattaa suunnitella etukäteen ja liottaa pajuja vain työhön tarvittava määrä.